Waduuhhhh penasaran! |
By the way, sambal tumis ni sangat sinonim dengan nasi lemak dan pelbagai lauk masakan Melayu. CPPS suka sambal tumis ni sebab ianya bukan saja sedap, mudah disediakan dan sangat versatile.
Nak makan dengan nasi lemak boleh, nasi putih, roti gardenia, roti canai, lempeng. Semua-semualah sesuai dimakan dengan sambal tumis.
Lagi satu, ianya sangat convenient dan boleh disediakan dalam kuantiti yang banyak untuk kegunaan masa depan.
Contohnya uols takde idea nak masak apa dan ada sambal tumis dalam peti sejuk.
Ada ikan, buatlah ikan goreng bersambal, ada telur, buatlah telur sambal tumis. Ada udang, buatlah sambal udang.
Ada jantan tak guna, buatlah jantan puaka goreng sambal. Eh?!?!
Selain kari ayam, sambal tumis ni juga pelbagai mengikut cita rasa masing-masing.
Ada yang suka pekat, ada yang suka manis, ada yang suka pedas. Sukati uols lah kan? Janji sedap masuk tekak ye dokkk?
Iols kalau buat sambal tumis suka pakai cili giling sebab malas nak blend cili kering, ikan bilis pulak iols suka digoreng terlebih dahulu sebelum dimasukkan dalam sambal. Ada orang tak letak belacan, iols suka masukkan belacan.
Ini cara iols ye. Macam biasa, lain orang lain resipi dan citarasa. hehe
Google Image |
Bahan-bahan (Cukuplah untuk iols sorang makan 3-4 kali)
1 bijik bawang besar*
2-3 bijik bawang merah*
1-2 ulas bawang putih*
*Dikisar
1 genggam ikan bilis - iols suka goreng garing
2-3 sudu makan cili giling
sedikit air asam jawa
1 inci belacan
garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa.
Sedikit serbuk cili jika suka pedas
Cara-cara
1. Tumis bahan kisar dengan minyak yang uols goreng ikan bilis tadi, sampai pecah minyak. Iols suka masukkan garam time ni.
2. Masukkan cili giling, serbuk cili, tumis sampai pecah minyak.
3. Masukkan air sikit, gula, belacan, ikan bilis atau bawang besar yang dihiris.
Uols rasalah, kalau tak cukup masin masuk garam. Pedas sangat, masukkan gula dan air asam lebih sikit. Kalau rasa kurang kasih sayang, CPPS idok le mampu menolongnya.
Selamat memasak!
Comments
Post a Comment