Kembali kita bersiaran dalam edisi calon isteri terbaik dimana Cik Panda akan berkongsi resipi atau tips-tips domestic engineering.
Ye la uols, walaupun iols ni belum berumahtangga tapi still ada rumah untuk diuruskan kan?
Bukannya weols duduk hotel ada housekeeping, ada chef semua tu.
Hari tu kawan iols bawak gi lunch kat nasi ayam chee meng yang famous tu. Kerabu mangga dia memang superb. Mempelam dia crunchy, cukup masam, cukup masin, cukup manis.
Memang sedaplah.
Try la nak buat kerabu mangga sendiri kan kat rumah tapi susah nak cari mempelam yang macam chee meng tu.
Kalau ada pun, mempelam tu tak crunchy.
So hari tu ternampak pulak orang post buat kerabu epal hijau.
Ehh why not kan? Epal hijau pun masam-masam and crunchy. Selama ni epal hijau iols makan cicah garam jehh.
So apalagi. Murah pun murah, senang dapat pulak tu kan?
KERABU EPAL HIJAU
1 biji epal hijau
1/2 labu bawang besar (mayang, iols pakai yang merah tu)
1 biji cili
secubit ikan bilis yang digoreng terlebih dahulu
1/2 sudu makan gula
1 sudu kecil sos ikan
Sedikit jus limau/lemon/cuka
sedikit garam
sedikit kacang tanah yang ditumbuk
CARA-CARA
1. Epal hijau dimayang (hiris halus-halus la uols, tak payah kupas kulit), terus rendam dalam air garam sekejap supaya tak bertukar kuning/coklat.
2. Gaulkan epal dengan semua bahan yang lain.
3. Tabur kacang tanah tumbuk, MAKAN!
4. Kalau nak lagi sedap, boleh letak dalam peti sejuk dulu.
Ha, dari biar epal hijau uols tu berkulat dalam peti sejuk, bolehlah uols try buat kerabu epal hijau ni.
Ye la uols, walaupun iols ni belum berumahtangga tapi still ada rumah untuk diuruskan kan?
Bukannya weols duduk hotel ada housekeeping, ada chef semua tu.
Hari tu kawan iols bawak gi lunch kat nasi ayam chee meng yang famous tu. Kerabu mangga dia memang superb. Mempelam dia crunchy, cukup masam, cukup masin, cukup manis.
Memang sedaplah.
Try la nak buat kerabu mangga sendiri kan kat rumah tapi susah nak cari mempelam yang macam chee meng tu.
Kalau ada pun, mempelam tu tak crunchy.
So hari tu ternampak pulak orang post buat kerabu epal hijau.
Ehh why not kan? Epal hijau pun masam-masam and crunchy. Selama ni epal hijau iols makan cicah garam jehh.
So apalagi. Murah pun murah, senang dapat pulak tu kan?
KERABU EPAL HIJAU
1 biji epal hijau
1/2 labu bawang besar (mayang, iols pakai yang merah tu)
1 biji cili
secubit ikan bilis yang digoreng terlebih dahulu
1/2 sudu makan gula
1 sudu kecil sos ikan
Sedikit jus limau/lemon/cuka
sedikit garam
sedikit kacang tanah yang ditumbuk
CARA-CARA
1. Epal hijau dimayang (hiris halus-halus la uols, tak payah kupas kulit), terus rendam dalam air garam sekejap supaya tak bertukar kuning/coklat.
2. Gaulkan epal dengan semua bahan yang lain.
3. Tabur kacang tanah tumbuk, MAKAN!
4. Kalau nak lagi sedap, boleh letak dalam peti sejuk dulu.
Ha, dari biar epal hijau uols tu berkulat dalam peti sejuk, bolehlah uols try buat kerabu epal hijau ni.
Comments
Post a Comment