Zassss. Tajuk harus meletup uols. Lagipun kita harus sentiasa memuji diri sendiri.
Bukan kah memuji diri sendiri itu lebih mulia dari minta puji?Hehe
Sejak dua menjak ni memang Cik Panda rajin memasak uols, calon isteri terbaik katakan.
Ye betul, iols akan berkahwin bulan May. Tapi iols tak tau lagi la tahun bila. Mungkin 2030?
Uols tunggulah sampai mereput. Hihi
By the way, Cik Panda rasa kebelakangan ni jarang pulak update blog dengan cerita baru. Asyik recycle cerita lama. Busy uols. Lepas balik cuti hari tu, terus bertugas kat roadshow.
Bila bertugas di roadshow, iols rasa diri ini seperti gadis litar. Jual muka sambil fefeeling cantek kat situ, berpura-pura busy. Choiii. Janganlah boss iols baca ni. Hihi.
Tak tak. Sebenarnya iols betul-betul buat kerja.
Mesti uols rindu dengan (mis)adventure iols kan dengan jantan-jantan puaka sekalian?
Sorry to disappoint tapi takde dah cerita merepek jantan sial sebab Cik Panda dah insaf-ish. Heh.
Anyway, hari tu iols ada beli Dessini Grill Pan kat Lazada. Murah! only RM62 and postage pun cepat. Tapi yang bengongnya instead of hantar pegi Bangsar Shopping Centre, dia hantar kat Bangsar Village.
You've got navigation problem la brader.
Bila dah dapat pan tu, iols super excited la nak buat grilled chicken. Pan ni boleh buat ikan bakar, bakar pizza or even baking tau.
Disebabkan iols rushing masa nak masak tu, iols pakai sos BBQ yang dalam botol tu instead of made from scratch and marinate lama-lama. And sos instant macam tu buat ayam cepat hangus.
Orang yang makan tu cakap sedap la tapi disebabkan iols ni domestic goddess, iols tak berpuas hati lagi dengan rasa grill chicken tu. Macam ada yang kurang.
Next is grilled salmon. It's already in the fridge, marinating with awesomeness.
Semalam kebetulan iols off and housemate iols pun off. Makanya hantu puaka nenek kebayan berbisik-bisik di telinga iols
"Bake something bake something bake something."
Amboi kelas nenek kebayan speaking.
So I baked Banana Chocolate Chip Cake.
Sangat senang dan sangat sedap. Semua yang makan cakap sedap so memang sedap la kan. Bukan iols yang puji diri sendiri.
Resipi ni dari blog Azlita Masam Manis. Thank you for sharing!
Bahan A
150 gm marjerin atau butter
150 gm gula kastor
3 biji telor
100 gm susu segar
100 gm pisang ranum yang dilecek
1/2 sudu teh esen pisang ~ Iols tak letak
Bahan B
200 gm tepung berprotein rendah , tepung kek atau tepung naik sendiri
30 gm chocolate rice ~ Iols pakai choc chips and main agak tak timbang pon
1/4 sudu teh soda bikarbonat
Hiasan
2 biji pisang ~ dipotong nipis bulat ~ Iols tak letak
1/4 cawan hirisan badam ~ goreng tanpa minyak sikit bagi rangup and harum
Panaskan oven pada suhu 170 C
Sediakan loyang 8 X 3 X 3 inc, griskan dengan butter
Pukul marjerin atau mentega dan gula hingga nampak keputihan.
Masukkan telor satu per satu ~ pastikan pukul telor hingga bercampur rata, baru dimasukkan yang berikutnya dan pukul hingga sebati.
Secara berselang seli, masukkan tepung (tepung dan soda ni campur dan ayak) dan susu, adun rata.
Perlahan-lahan masukkan pula pisang lecek dan gaul sebati dengan spatula.
masukkan coklat cip dan gaul rata
Tuangkan ke dalam loyang saiz 8x3x3 inci yang telah digris dan dialas
Ratakan adunan dan susun hirisan pisang di atasnya. ~ iols tak letak
Taburkan kekacang di atas kek
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170C selama 40 minit/hingga masak.
Kek ni memang sedap uols. Gebu, moist dan tak padat. Lepas tu ada badam so dia macam crunchy-crunchy and lemak-lemak gitu.
Cik Panda approved!
Bukan kah memuji diri sendiri itu lebih mulia dari minta puji?Hehe
Sejak dua menjak ni memang Cik Panda rajin memasak uols, calon isteri terbaik katakan.
Ye betul, iols akan berkahwin bulan May. Tapi iols tak tau lagi la tahun bila. Mungkin 2030?
Uols tunggulah sampai mereput. Hihi
By the way, Cik Panda rasa kebelakangan ni jarang pulak update blog dengan cerita baru. Asyik recycle cerita lama. Busy uols. Lepas balik cuti hari tu, terus bertugas kat roadshow.
Bila bertugas di roadshow, iols rasa diri ini seperti gadis litar. Jual muka sambil fefeeling cantek kat situ, berpura-pura busy. Choiii. Janganlah boss iols baca ni. Hihi.
Tak tak. Sebenarnya iols betul-betul buat kerja.
Mesti uols rindu dengan (mis)adventure iols kan dengan jantan-jantan puaka sekalian?
Sorry to disappoint tapi takde dah cerita merepek jantan sial sebab Cik Panda dah insaf-ish. Heh.
Anyway, hari tu iols ada beli Dessini Grill Pan kat Lazada. Murah! only RM62 and postage pun cepat. Tapi yang bengongnya instead of hantar pegi Bangsar Shopping Centre, dia hantar kat Bangsar Village.
You've got navigation problem la brader.
Bila dah dapat pan tu, iols super excited la nak buat grilled chicken. Pan ni boleh buat ikan bakar, bakar pizza or even baking tau.
Disebabkan iols rushing masa nak masak tu, iols pakai sos BBQ yang dalam botol tu instead of made from scratch and marinate lama-lama. And sos instant macam tu buat ayam cepat hangus.
Punya lah buruk gambar dia ambik ni. ish |
Next is grilled salmon. It's already in the fridge, marinating with awesomeness.
Semalam kebetulan iols off and housemate iols pun off. Makanya hantu puaka nenek kebayan berbisik-bisik di telinga iols
"Bake something bake something bake something."
Amboi kelas nenek kebayan speaking.
So I baked Banana Chocolate Chip Cake.
Sangat senang dan sangat sedap. Semua yang makan cakap sedap so memang sedap la kan. Bukan iols yang puji diri sendiri.
Resipi ni dari blog Azlita Masam Manis. Thank you for sharing!
Bahan A
150 gm marjerin atau butter
150 gm gula kastor
3 biji telor
100 gm susu segar
100 gm pisang ranum yang dilecek
1/2 sudu teh esen pisang ~ Iols tak letak
Bahan B
200 gm tepung berprotein rendah , tepung kek atau tepung naik sendiri
30 gm chocolate rice ~ Iols pakai choc chips and main agak tak timbang pon
1/4 sudu teh soda bikarbonat
Hiasan
2 biji pisang ~ dipotong nipis bulat ~ Iols tak letak
1/4 cawan hirisan badam ~ goreng tanpa minyak sikit bagi rangup and harum
Panaskan oven pada suhu 170 C
Sediakan loyang 8 X 3 X 3 inc, griskan dengan butter
Pukul marjerin atau mentega dan gula hingga nampak keputihan.
Masukkan telor satu per satu ~ pastikan pukul telor hingga bercampur rata, baru dimasukkan yang berikutnya dan pukul hingga sebati.
Secara berselang seli, masukkan tepung (tepung dan soda ni campur dan ayak) dan susu, adun rata.
Perlahan-lahan masukkan pula pisang lecek dan gaul sebati dengan spatula.
masukkan coklat cip dan gaul rata
Tuangkan ke dalam loyang saiz 8x3x3 inci yang telah digris dan dialas
Ratakan adunan dan susun hirisan pisang di atasnya. ~ iols tak letak
Taburkan kekacang di atas kek
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170C selama 40 minit/hingga masak.
Cik Panda approved!
Comments
Post a Comment