Skip to main content

Cik Panda Calon Isteri Terbaik Part 2

Cik Panda Stepford Wives. Maybe I should bake an apple pie next
Memandangkan iols semakin bersifat kesurirumahtanggaan, keibuan dan semakin ranum, ramai yang risau iols expired dan sentiasa bertanyakan bila iols nak kahwin.

Maigawddd you didn't get the memo?

Iols sekali lagi ingin memaklumkan yang iols akan berkahwin bulan May. 

Cuma tahun belum ditetapkan. 2031? 2035? Tunggu je la ye uols. Standby jeh annual leave uols.

Well anyway, dapur Cik Panda kembali berasap lagi. Agaknya tidaklah sekencang bulan lepas kerana tiada amaran ribut (astaga berhentilah cyn. Terlampau rajin sudah kau ni) daripada housemate iols.

Bulan lepas ioLs buat BANANA CHOCOLATE CHIP CAKE.

So bulan ni iols bake chocolate brownies yang superb. 

If you are a chocolate lover, I would highly recommend you make this because it is so chocolatey, it's chocolasm. It's cannachocolate, it should be illegal. 

Bukan setakat coklat yang tertumpah ke ladang gandum. 

This is coklat yang merembes dan membanjiri seluar. Eh.

Baking a brownie is much easier than baking a cake because the techniques/process involved is very easy.

Heck anyone can make it!

Senang memang senang uols, cuma agak leceh dari segi ingredients preparation. hihi.

Macam biasa iols ikut resipi dari Azlita Masam Manis. So here we go!

CHOCOLATE BROWNIES

Bahan-bahan:

400 gm coklat masakkan / coklat compound ~ Dark Chocolate (Iols pakai Beryl's dark choc coin. Senang cair banding bars. Pakai choc yang berkualiti ye baru brownies sedap)
150 gm unsalted butter
100 gm gula perang (Rumah iols takde gula perang so iols pakai 200g gula kastor)
100 gm gula kastor
4 biji telur ~ gred A
1 sudu kecil esen vanilla
100 gm tepung naik sendiri

30 gm serbuk koko 
Sedikit badam dan choc chip untuk ditabur atas brownies (Ini iols tambah dari resipi asal)

Cara-cara

1.Satukan coklat masakan dan buter, dan cairkan dengan kaedah double boiler hingga coklat dan butter larut. Gaul rata.

2. Dalam bekas yang lain, satukan gula kastor, gula perang, telur dan esen vanila. Gaul rata menggunakan whisk sahaja.

3. Satukan juga tepung naik sendiri dan serbuk koko. Kemudian di ayak. 

4. Tuangkan adunan telur dan gula ke dalam adunan coklat masakan dan ratakan.

5. Kemudian ayakkan tepung yang bercampur koko tadi kedalam adunan. Jika dah ayak terlebih dahulu.. masukkan sedikit-sedikit dalam adunan. Kemudian gaul rata

6. Tuangkan adunan ke dalam loyang 10 x 10 inc yang telah di lapik kertas kek dan di oleskan juga dengan butter.

7. Taburkan badam dan choc chips atas brownies

8. Bakar adunan dalam ketuhar yang telah di panaskan 15 minit awal dengan suhu 160 C selama 30 minit mengikut kepanasan suhu ketuhar masing-masing.
Bila dah masak, tutup oven. Biarkan kek dalam oven dengan pintu oven di renggangkan sedikit dan biarkan selama 15 minit.

Resipi asal sangat simple and basic. Disebabkan iols fefeeling calon isteri terbaik, maka iols pun buat salted caramel sauce untuk drizzle atas brownies.

Actually it's very easy to make salted caramel from scratch. Here it is

SALTED CARAMEL SAUCE

200g gula halus 
90g mentega, potong kecil-kecil
1/2 cawan (120ml) heavy cream/whipping cream/double cream (Iols pakai full cream milk)
1 sk garam

*iols just nak pakai sikit je nak drizzle, so i just halved the recipe. I.e 100g butter instead of 200g

Cara-caranya:

1. Cairkan  gula di dalam pan atau kuali menggunakan api sederhana. Kacau sentiasa menggunakan senduk kayu atau yg tahan panas.

2. Gula akan berketul dan mencair dan berubah warna keperangan. Jangan sampai hangus.  Kalau hangus nanti pahit uols, sepahit bermadu. Tibaahhhh

3. Bila gula dah cair sepenuhnys, terus masukkan mentega. Careful ye uols sebab masa ni karamel tu meletup-letup gitu. Kacau lebih kurang 2-3 minit sampai mentega cair sepenuhnya.

4. Tuang 1/2 cawan cream perlahan-lahan sambil kacau.  Biarkan mendidih 1 minit. Karamel ni akan berbuih2 dlm kuali tu masa ni.


5. Angkat dari api dan masukkan garam dan kacau rata. Sejukkan sebelum guna. Simpan dalam bekas kedap udara dan karamel boleh tahan 2 minggu kalau simpan dlm fridge. Bila nak guna kena panaskan sekejap.

So bila brownies tu dah sejuk, iols drizzle la caramel ni atas brownies tu. 
Tada! Siaplah chocolate brownies topped with almonds and chocolate chips, drizzled with salted caramel
The next day, iols potong siap-siap and letak dalam papercups macam ni untuk diberi pada kawan-kawan. Ye la. Iols ni buat je rajin. Makannya tak.
By the way, Iols is so in love dengan double grill pan iols tu sebab sangat versatile. Adik/bibik iols hampir hari-hari buat grilled chicken dengan pan tu.

So pagi ni, iols fefeeling westen, iols toast garlic bread and goreng telur sekali dalam pan tu. So the multitasker/smart domestic goddess. Hihi

Uols suka makan garlic bread? Beli kat luar selalu tak puas hati kan. Buat sendiri lagi bagus. 

Usually breads and eggs have nothing much to say to each other so they cook quite fast
Bila sunny side up egg iols terbalik, iols terus frust and cakap "fuck perfect picture. I'm just gonna bite my toast now!"

Comments

Others Also Read This!

5 Produk Kurus Di Watsons: Jom Kita Review Bahan- Bahan Yang Terkandung Dalam Produk

5 Produk Kurus Di Watsons: Jom Kita Review Bahan- Bahan Yang Terkandung Dalam Produk   Adakah anda antara orang yang pernah beli produk kurus sebab terpengaruh dengan iklan atau testimoni kawan-kawan? Beli tapi kenapa ya tak kurus-kurus?  Okay takpa sis, kita try pulak produk lain. Produk X ni orang cakap bagus, maka korang pun terpengaruh lepas tu beli lepas tu tak nampak result. Frustrating kan? Badan tak kurus pun, yang kurus tu dompet uols je. Produk kurus memang sentiasa laku sepanjang zaman. Kat mana-mana pun ada jual, banyak sangat kat pasaran.  Tapi macam mana kita nak tau yang mana okay, yang mana tak okay dan bazir duit je nak beli? Ha, kenalah jadi pengguna yang bijak sisturs & brother sekalian. Ambik tahu apa bahan-bahan yang terkandung dalm produk tu, fahami macam mana produk ni membantu untuk menurunkan badan.  Baca:  Kenali Bahan Lazim Yang Terkandung Dalam Produk Kurus Atau Fat Burner Barulah kita tidak senang terpengaruh dengan iklan at...

5 Popular Meal Replacement Shakes In Malaysia

 5 Popular Meal Replacement Shakes In Malaysia Image: Louis Hansel/ Unsplash Are you trying to lose weight but find it difficult to control your daily calorie intake? Or you are someone who is always on the go, regularly skipped meals, and find it really difficult to find healthy, well-balanced meals because of your extremely busy and demanding life?  Meal replacement shakes could be the answer that you are looking for. What Is Meal Replacement Shakes? Generally, meal replacement shakes have a calorie count of around 200–400 calories and a decent amount of protein, fiber, and essential vitamins and minerals. It is essentially meal-on-the-go.  Meal Replacement Shakes vs Protein Shakes. Are They The Same? They are not the same  and are designed for different goals. Meal replacement shakes is designed to replace your meal so it must contain the essential nutrients (carbs, protein, fat, fibre, vitamin and minerals) A protein shake is just intended to deliver protein...

3 Produk Meal Replacement Di Watsons

 3 Produk Meal Replacement Di Watsons Image: Unsplash/ Derick Mckinney Adakah anda sedang cuba menurunkan berat badan tetapi sukar untuk mengawal pengambilan kalori harian? Atau anda seorang yang sentiasa sibuk, sering skip meals , dan sukar untuk mencari makanan yang sihat dan seimbang dek kerana jadual seharian yang padat? Meal replacement mungkin adalah jawapan yang anda cari. Apa Itu Meal Replacement ? Meal replacement adalah pengganti makanan yang secara amnya, mempunyai kiraan kalori sekitar 200–400 kalori dan mengandundi protein, serat serta vitamin dan mineral penting yang mencukupi. Apa Perbezaan Meal Replacement & Protein Shake? Meal replacement shake dan protein shake mempunyai kegunaan dan manfaat yang berbeza.  Meal replacement - Bertujuan menggantikan makanan anda supaya ia mesti mengandungi nutrien penting (karbohidrat, protein, lemak, serat, vitamin dan mineral) Protein shake - bertujuan untuk mencukupkan atau menambah protein dalam pemakanan seharian...

MSG: Good or Bad?

Monosodium Glutamate or MSG also commonly known as Ajinomoto among us Malaysians. I've shared a post on my FB about MSG a few years back and felt that I should do a post about it because I've seen quite a number of arguments about MSG on Masak Apa Hari Ini. Some bored people gonna post something like "Siapa masak tak letak aji kita geng" Ada yang siap hashtag #healthyeating And the debate goes on and on. Siap boleh gaduh lagi dalam tu. What makes me want to throw myself under the bus is these people who claimed they DO NOT use MSG in their cooking, naively say "I only use Maggi Cukup Rasa/ Kicap/ Sos Tiram/ Sos Ikan" in my cooking. Adoiiii. #tepukdahisis Did you know that whatever seasoning be it kicap, kiub pati ayam, sos tiram ka  segala jenis sos also contains some amount of MSG in them? A lot of natural food like tomatoes, mushroom and cheese also have glutamate in them. What is MSG / Ajinomoto and why is it so controversial? MSG ada...

Common Malaysian Favourite Food And Their Calorie Content

Common Malaysian Favourite Food And Their Calorie Content Oh, Malaysia is definitely a food heaven. We have a looonnnnnggggg list of yummy food. My favourite would be nasi lemak ayam goreng.  Sinful, i know but definitely the best. Others on the list is Penang Char Kueh Teow with lots of clams, Thosai masala, roti canai roti telur...etc.  But do you know what is the calorie content of these foods? Some food have calories that exceeds your daily calorie intake with just one serving!   How Many Calories Should You Consume Per Day?  In general*: Adult male: 2440 kcal/day Adult female: 2000kcal/day * depending on your activity level. Or your weight (kg) x 30. i.e 50 x30= 1500kcal/day. Let's See How Many Calories These Favourite Malaysian Foods Contains:  1 Karipap = 128 kcal  (almost equivalent to 2 hard boiled eggs!) Sarawak Kolo Mee = 467 kcal Mee goreng mamak = 660 kcal Char Kueh Teow = 629 kcal Teh tarik = 83 kcal Mee...