Cik Panda Stepford Wives. Maybe I should bake an apple pie next |
Maigawddd you didn't get the memo?
Iols sekali lagi ingin memaklumkan yang iols akan berkahwin bulan May.
Cuma tahun belum ditetapkan. 2031? 2035? Tunggu je la ye uols. Standby jeh annual leave uols.
Well anyway, dapur Cik Panda kembali berasap lagi. Agaknya tidaklah sekencang bulan lepas kerana tiada amaran ribut (astaga berhentilah cyn. Terlampau rajin sudah kau ni) daripada housemate iols.
Bulan lepas ioLs buat BANANA CHOCOLATE CHIP CAKE.
So bulan ni iols bake chocolate brownies yang superb.
If you are a chocolate lover, I would highly recommend you make this because it is so chocolatey, it's chocolasm. It's cannachocolate, it should be illegal.
Bukan setakat coklat yang tertumpah ke ladang gandum.
This is coklat yang merembes dan membanjiri seluar. Eh.
Baking a brownie is much easier than baking a cake because the techniques/process involved is very easy.
Heck anyone can make it!
Senang memang senang uols, cuma agak leceh dari segi ingredients preparation. hihi.
Macam biasa iols ikut resipi dari Azlita Masam Manis. So here we go!
CHOCOLATE BROWNIES
Bahan-bahan:
400 gm coklat masakkan / coklat compound ~ Dark Chocolate (Iols pakai Beryl's dark choc coin. Senang cair banding bars. Pakai choc yang berkualiti ye baru brownies sedap)
150 gm unsalted butter
100 gm gula perang (Rumah iols takde gula perang so iols pakai 200g gula kastor)
100 gm gula kastor
4 biji telur ~ gred A
1 sudu kecil esen vanilla
100 gm tepung naik sendiri
30 gm serbuk koko
Sedikit badam dan choc chip untuk ditabur atas brownies (Ini iols tambah dari resipi asal)
Cara-cara
1.Satukan coklat masakan dan buter, dan cairkan dengan kaedah double boiler hingga coklat dan butter larut. Gaul rata.
2. Dalam bekas yang lain, satukan gula kastor, gula perang, telur dan esen vanila. Gaul rata menggunakan whisk sahaja.
3. Satukan juga tepung naik sendiri dan serbuk koko. Kemudian di ayak.
4. Tuangkan adunan telur dan gula ke dalam adunan coklat masakan dan ratakan.
5. Kemudian ayakkan tepung yang bercampur koko tadi kedalam adunan. Jika dah ayak terlebih dahulu.. masukkan sedikit-sedikit dalam adunan. Kemudian gaul rata
6. Tuangkan adunan ke dalam loyang 10 x 10 inc yang telah di lapik kertas kek dan di oleskan juga dengan butter.
7. Taburkan badam dan choc chips atas brownies
8. Bakar adunan dalam ketuhar yang telah di panaskan 15 minit awal dengan suhu 160 C selama 30 minit mengikut kepanasan suhu ketuhar masing-masing.
Bila dah masak, tutup oven. Biarkan kek dalam oven dengan pintu oven di renggangkan sedikit dan biarkan selama 15 minit.
Resipi asal sangat simple and basic. Disebabkan iols fefeeling calon isteri terbaik, maka iols pun buat salted caramel sauce untuk drizzle atas brownies.
Actually it's very easy to make salted caramel from scratch. Here it is
SALTED CARAMEL SAUCE
200g gula halus
90g mentega, potong kecil-kecil
1/2 cawan (120ml) heavy cream/whipping cream/double cream (Iols pakai full cream milk)
1 sk garam
*iols just nak pakai sikit je nak drizzle, so i just halved the recipe. I.e 100g butter instead of 200g
Cara-caranya:
1. Cairkan gula di dalam pan atau kuali menggunakan api sederhana. Kacau sentiasa menggunakan senduk kayu atau yg tahan panas.
2. Gula akan berketul dan mencair dan berubah warna keperangan. Jangan sampai hangus. Kalau hangus nanti pahit uols, sepahit bermadu. Tibaahhhh
3. Bila gula dah cair sepenuhnys, terus masukkan mentega. Careful ye uols sebab masa ni karamel tu meletup-letup gitu. Kacau lebih kurang 2-3 minit sampai mentega cair sepenuhnya.
4. Tuang 1/2 cawan cream perlahan-lahan sambil kacau. Biarkan mendidih 1 minit. Karamel ni akan berbuih2 dlm kuali tu masa ni.
5. Angkat dari api dan masukkan garam dan kacau rata. Sejukkan sebelum guna. Simpan dalam bekas kedap udara dan karamel boleh tahan 2 minggu kalau simpan dlm fridge. Bila nak guna kena panaskan sekejap.
So bila brownies tu dah sejuk, iols drizzle la caramel ni atas brownies tu.
Tada! Siaplah chocolate brownies topped with almonds and chocolate chips, drizzled with salted caramel |
The next day, iols potong siap-siap and letak dalam papercups macam ni untuk diberi pada kawan-kawan. Ye la. Iols ni buat je rajin. Makannya tak. |
So pagi ni, iols fefeeling westen, iols toast garlic bread and goreng telur sekali dalam pan tu. So the multitasker/smart domestic goddess. Hihi
Uols suka makan garlic bread? Beli kat luar selalu tak puas hati kan. Buat sendiri lagi bagus.
Usually breads and eggs have nothing much to say to each other so they cook quite fast |
Bila sunny side up egg iols terbalik, iols terus frust and cakap "fuck perfect picture. I'm just gonna bite my toast now!" |
Comments
Post a Comment