How I look like when I'm in the kitchen. I wish. |
CPPS memang rajin masak.
Bila iols upload gambar-gambar masakan, reaksi biasa kawan-kawan iols adalah
"Wahhhh rajinnya you masak."
Yes memang rajin tapi apa diorang tak tau adalah CPPS merupakan seorang tukang masak yang pemalas.
Sebabnya CPPS akan masak benda yang sedap tetapi memerlukan kerja atau persiapan yang sangat minimal.
Ataupun sekali masak, dapat full meal terus. Sekali dengan carbs, protein, fiber, fats segala bagai.
Semua orang boleh panggang ayam dalam oven. Tapi tak semua jadi sedap. Kebanyakkan masa ayam tu jadi kering sangat la, tak masak la, kering la.
Iols pun dulu-dulu macam tu jugak. Hehe
Kali ni CPPS nak share cara-cara iols selalu masak ayam yang sangat mudah, sangat sedap dan semestinya #nutritionistapproved.
Roasted chicken ni kulitnya crispy tetapi isinya just nice, very tender and juicy, tulang boleh tertanggal macam tu je.
Ni resipi campak-campak.
Takde sukatan peraturan yang uols kena ikut. Semuanya mengikut gerak hatiku dag dig dug. Kerana rahsia kesedapan ayam ni bukanlah terletak pada resipinya tetapi lebih kepada teknik-teknik penyediaanya.
Okay ready?
Resipi Roasted Chicken Confirm Jadi Meletup!
Bila iols upload gambar-gambar masakan, reaksi biasa kawan-kawan iols adalah
"Wahhhh rajinnya you masak."
Yes memang rajin tapi apa diorang tak tau adalah CPPS merupakan seorang tukang masak yang pemalas.
Sebabnya CPPS akan masak benda yang sedap tetapi memerlukan kerja atau persiapan yang sangat minimal.
Ataupun sekali masak, dapat full meal terus. Sekali dengan carbs, protein, fiber, fats segala bagai.
Semua orang boleh panggang ayam dalam oven. Tapi tak semua jadi sedap. Kebanyakkan masa ayam tu jadi kering sangat la, tak masak la, kering la.
Iols pun dulu-dulu macam tu jugak. Hehe
Kali ni CPPS nak share cara-cara iols selalu masak ayam yang sangat mudah, sangat sedap dan semestinya #nutritionistapproved.
Roasted chicken ni kulitnya crispy tetapi isinya just nice, very tender and juicy, tulang boleh tertanggal macam tu je.
Ni resipi campak-campak.
Takde sukatan peraturan yang uols kena ikut. Semuanya mengikut gerak hatiku dag dig dug. Kerana rahsia kesedapan ayam ni bukanlah terletak pada resipinya tetapi lebih kepada teknik-teknik penyediaanya.
Okay ready?
Resipi Roasted Chicken Confirm Jadi Meletup!
Iols selalu pakai 1/2 chicken je. Uols nak pakai whole chicken pun boleh. iols dah buat experiment, nak roasted chicken yang sedap, pakai ayam yang fresh. Bukan ayam yang frozen then defrost. So lepas uols balik dari beli ayam tu, terus marinate and roast. Ohh so sedap. tender and juicy.
Nak marinate tu senang sajooo. Ni benda-benda yang selalu CPPS pakai sebab ni je ada kat rumah.
So apa CPPS buat, tumbuk lumat 4-5 ulas bawang putih, gaul kat ayam, letak garam, semua rempah-rempah ni secukup rasa. Letak sos tiram/kicap/kicap manis sikit bagi warna.
Nak lagi sedap, perap ayam semalam. Tapi kalau tak perap semalam pun on saja, sedap jugak pun.
Some root vege of your choice. CPPS selalu letak kentang, carrot dan bawang besar. Kadang-kadang letak sweet potato dengan labu kuning pun sedap.
Masa nak naikkan suhu tu, sapu sedikit garlic butter/ any butter atas permukaan ayam tu. Inilah rahsia kulit ranggup.
CPPS suka resipi ni sebab senang sangat. Jimat masa dan tenaga. Masukkan dalam oven je. Lepas tu sejam nak masak tu, uols pegi la mandi ke, kemas rumah ke, tido kejap ke, main phone ke.
Sejam kemudian TING! your meal is ready! and it's so versatile.
Broccoli tu iols steam dalam microwave jeh. Mashed potato pun senang jeh nak buat. |
Nak makan dengan nasik pun sedap. Ni garlic rice. Kat rumah iols, sentiasa ada sebalang fried garlic yang iols buat. Sangat membuka selera kalau makan dengan bubur nasi, bihun goreng atau sup.
Comments
Post a Comment