Kenapa Penting Untuk Baca Label Makanan
Knowledge is power.
Bila ilmu cukup didada barulah kita lebih bijak dalam membuat keputusan dalam usaha menjadi lebih sihat.
Takdelah kalian senang terpengaruh atau mudah percaya dengan sesuatu yang viral kan.
Bila ilmu cukup didada barulah kita lebih bijak dalam membuat keputusan dalam usaha menjadi lebih sihat.
Takdelah kalian senang terpengaruh atau mudah percaya dengan sesuatu yang viral kan.
Korang juga akan jadi lebih bijak dan berhati-hati ketika membeli makanan.
Makanan yang terbaik adalah makanan yang dalam bentuk semula jadinya. Contohnya makan buah pisang dan bukannya kerepek pisang. Tetapi saya paham, kita ni manusia moden penuh dengan kekangan masa.
Kebanyakkan masa, memang kita tak boleh nak elakkan makanan yang diproses tetapi itu tidak bermaksud kita tak boleh buat pilihan yang sihat.
So okay, perkara pertama, korang kena pandai membaca label makanan.
Macam mana nak baca? Senang je. Meh iols terangkan satu-satu.
1. Saiz Hidangan Makanan
Contohnya 1 hidangan adalah 55g. Kebiasaanya dalam satu packaging ada beberapa hidangan.
2. Berapa Kalori Yang Terkandung Dalama Makanan Tu
Dalam contoh label makanan diatas, 1 hidangan (55g) makanan X ni mengandungi 230kcal. Itupun kalau kalian makan 1 hidanganlah.
Kalau sekali hadap tu habiskan sebungkus, (230kcal x 8 servings = 1,840kcal). Wow banyak tu. 1,840kcal tu patutnya adalah jumlah pengambilan kalori kita seharian dan bukannya sekali hadap.
Jadi berhati-hati dengan saiz hidangan makanan ya.
3. Nutrients Yang Patut Kita Elakkan
Lemak tepu, kolesterol, garam (sodium). Ini adalah antara nutrient yang seboleh-bolehnya cuba elakkan. Pilih produk dengan kandungan yang lebih rendah.
4. Nutrients Lain
Kecuali gula, ini adalah kumpulan nutrient yang bermanfaat untuk kesihatan
5. % Daily Value (DV)
DV adalah peratus nutrient dalam setiap hidangan berdasarkan keperluan seharian yang dianggarkan pada 2000kcal dalam sehari.
Tapi yang PALINGGGGGG PENTING sekali adalah uols perlu pandai baca ingredients list
Bahan yang disenaraikan adalah mengikut kuantiti, yang paling banyak dahulu dan paling sedikit last.
Dalam contoh diatas, tepung jagung adalah bahan utama produk ni diikuti oleh gula dan seterusnya.
Contoh kedua, bahan utama produk ini adalah susu, diikuti pula dengan gula etc etc
Baca je 3 bahan pertama sebab itu adalah bahan yang paling banyak.
Okay kalau korang malas membaca tahap dewa, kalau bahan produk tu lebih daripada 2-3 baris, bolehlah disimpulkan bahawa produk tu dalam kategori kurang sihat.
Jadikan membaca label makanan sebagai satu tabiat apabila membeli barang-barang dapur.
Ada sekali tu, sis tengah baca label makanan untuk white chocolate. Common sense la kalau chocolate then mestilah main ingredients dia cocoa butter/ milk solid/white chocolate/chocolate mass etc kan?
Uols tau tak apa main ingredient dia?
SUGAR.
Ohh my diabetes kaki.
Comments
Post a Comment