I love chicken curry!!! |
Fuhhh pucuk ubi masak cara apa sekalipun memang favourite CPPS. Makan pulak dengan nasik panas, gaul-gaul sampai hijau nasik tu iols buat. Full of chlorophyll.
Tibahhhh.
By the way, kali ni iols nak cerita pasal kari ayam.
Chehhh! Kari ayam pun nak cerita ke? Hampir semua orang reti masak kari ayam kot.
Ye larhhhh. tapi lauk ni sangat individual sebab lain orang lain cara masakan, lain preference diorang. So takde cara yang betul atau salah, bergantung kepada citarasa masing-masing.
Contohnya, antara makcik-makcik CPPS pun lain cara masakan diorang. Aunty A masak menggunakan serbuk kari mat salleh, jadi karinya agak mild dan berwarna kuning cair. Aunty B pulak karinya agak cair dan dimasukkan fuchuk. Aunty C karinya pekat dan penuh berperisa.
I like my curry chicken spicy, full of spices with a thicker gravy.
Uols pernah makan kari ayam mamak style? Haaa, iols suka yang macam tu.
Kari ayam antara lauk yang iols suka masak apabila takde idea nak masak apa. Kebiasaanya, iols akan masak kari ayam pada hari Ahad dalam jumlah yang banyak. Cukup untuk lauk iols 2-3 hari.
I could eat this all day all night |
Kalau bosan makan dengan nasik, boleh dimakan dengan roti canai. Ha uols pegilah beli roti canai instant tu. Sedap jugak buat cicah2 kari ayam.
Yang bestnya, kari semakin dipanaskan semakin sedap!
Disebabkan iols takde resipi yang tetap, main campak-campak secukup rasa, so setiap kali masak, setiap kali tu jugak rasanya lain-lain. Tapi yang penting, kuahnya haruslah pekat, terasa rempah-ratus dan secukup rasa.
Here's how I cook mine
KARI AYAM SUKAHATIAKULAH
1/2 ekor ayam
2 bijik kentang, buang kulit, potong 6 dan rebus sekejap
1/2 bijik bawang bengala*
2 ulas bawang putih*
1 inci halia*
Bunga cengkih, kayu manis, bunga lawang rempah-rempah lain - optional
*blend/tumbuk halus.
1 sudu makan rempah kari daging*
1 sudu makan rempah kari ikan*
1-2 sudu serbuk cili* - kalau nak pedas. kalau taknak pedas tak payah letak hokay.
* bancuh dengan sedikit air untuk dijadikan paste
1-2 sudu makan serbuk santan dibancuh dengan sedikit air - kalau suka kari yang lebih lemak, letaklah lebih. iols biasa letak 1 sudu makan je dah cukup lemak berkrim.
1 kiub pati ayam
Garam& gula secukup rasa
Cara-cara
1. Tumis seketul bunga cengkih, kayu manis, bunga lawang sampai naik bau (boleh abaikan kalau uols tak suka kari yang berempah sangat)
2. Masukkan makcik-makcik bawang yang uols dah blend tadi. Iols suka masukkan garam agak2 1 sudu teh dan pati ayam time ni. Tumis sampai layu.
3. Masukkan paste serbuk kari, tumis sampai pecah minyak
4. Masukkan ayam, gaul sampai sebati. Bila dah agak-agak sebati, masukkan sedikit air cukup untuk menutupi ayam.
5. Biarkan mereneh dan gaul-gaul selalu takut rempah melekat kat bontot kuali dan hangit.
6. Agak-agak ayam dah masak, masukkan kentang yang uols dah rebus tadi dan biarkan seketika.
7. Bila kuah dah agak-agak pekat, kentang dah empuk. Uols try taste la ejas apa-apa yang patut. Biasanya tak payah masukkan garam lagi dah sebab awal-awal tadi dah masukkan garam. Letak gula sedikit.
8. Masukkan santan, gaul, biar seketika dan tutup api.
Tadaaa siaplah lauk yang super duper senang dan sedap. Bisa menambat hati sekeluarga.
CPPS biasalah, sendiri masak sendiri makan. Uhuuuuuu *makan kari ayam belakang esbok*
Comments
Post a Comment