4 Sebab Kenapa Kita Perlukan Omega 3
Apa itu Omega 3?
Omega 3 adalah asid lemak perlu (essential fatty acids). Essential bermaksud badan kita tidak boleh menghasilkan nutrien tersebut dan ianya perlu diperolehi daripada makanan untuk kesihatan dan kelangsungan hidup.
Terdapat 3 jenis Omega 3 iaitu:
- ALA (sumber makanan: Avocado, minyak zaitun, chia seeds, flax seed, walnuts)
- EPA dan DHA. (sumber makanan: Ikan laut dalam e.g salmon, tuna, cod, sardine, ikan kembung, algae, susu, telur)
ALA dalam badan akan ditukar kepada DHA-EPA untuk digunakan tetapi kadar penukaran ALA --> DHA adalah berbeza-beza mengikut individu. Malah kadar penukaran ini adalah sangat sedikit.
Jadi, apa kebaikan Omega 3?
Kebaikan Omega 3 merangkumi seluruh badan kita, dari hujung kepala hinggalah hujung rambut.
1. Kesihatan sistem kardiovaskular
Sakit jantung dan stroke adalah penyebab kematian utama diseluruh dunia, termasuklah di Malaysia.
Para penyelidik mendapati dikalangan orang Inuit (orang Eskimo) dan masyarakat yang kerap makan ikan, mempunyai kadar sakit jantung dan stroke yang rendah.
Ini kemudiannya dikaitkan dengan pengambilan Omega 3 yang tinggi daripada ikan dalam pemakanan seharian mereka.
Kebaikan Omega 3:
- Menurunkan paras kolesterol jahat (TG) dan meningkatkan kolesterol baik (HDL)
- Membantu untuk menurunkan tekanan darah
- Mencairkan darah - mengurangkan risiko platlet melekat antara satu sama lain & menyebabkan saluran darah tersumbat.
2. Baik Untuk Fungsi Otak Dan Mata
DHA banyak terdapat dalam membran sel sel otak, memelihara kesihatan membran sel dan memudahkan komunikasi antara sel otak.
Pendek kata, ianya penting untuk fungsi dan perkembangan otak dan mata yang normal sepanjang peringkat kehidupan, terutamanya ketika dalam kandungan dan fasa kanak-kanak apabila sel-sel otak berkembang pesat.
Disebabkan DHA adalah komponen penting untuk otak dan mata, maka DHA adalah bermanfaat untuk:
- Meningkatkan kecerdasan otak
- Meningkatkan fungsi memori
- Mengurangkan mata kering (dry eyes)
- Membantu meningkatkan fungsi mata secara keseluruhan
3. Membantu Mengawal Mood, Emosi dan Gejala Depression
Supplement minyak ikan, terutamanya yang mengandungi EPA yang lebih tinggi, dapat membantu memperbaiki gejala depresi dikalangan mereka yang mengalami kemurungan.
Dan manfaat baik minyak ikan ini lebih ketara apabila ianya digabung dengan ubat rawatan depression.
Kesan omega-3 dalam memperbaiki simptom kemurungan dan mengawal mood masih kurang jelas namun para penyelidik mempunyai teori ia mungkin berkaitan dengan kesannya terhadap reseptor serotonin dan serotonin* dalam otak.
*Serotonin = feel good hormone
4. Membantu Mengurangkan Keradangan (anti-inflammatory nutrient)
Keradangan adalah tindak balas semula jadi badan kita melawan jangkitan dan merawat kecederaan.
Cara hidup moden, pendedahan kepada pencemaran, stress, merokok, pemakanan yang tidak seimbang untuk jangka masa yang panjang boleh menyebabkan keradangan tanpa kita sedari.
Bila badan kita mengalami keradangan kronik, ianya tidak boleh berfungsi dengan optimum.
Keradangan kronik juga dikaitkan dengan penyakit serius, seperti obesiti, kencing manis, kemurungan dan penyakit jantung.
Jadi penting untuk kita mengelakkan atau mengawal keradangan ni.
Omega 3 adalah satu nutrien anti-radang dan boleh membantu untuk mengurangkan keradangan dalam badan.
Jadi penting untuk kita mengelakkan atau mengawal keradangan ni.
Omega 3 adalah satu nutrien anti-radang dan boleh membantu untuk mengurangkan keradangan dalam badan.
Macam mana nak dapatkan Omega 3?
Sumber terbaik adalah ikan laut dalam contohnya salmon, tuna, cod, sardines.
Ikan mat saleh sangat kan tapi jangan risau,ikan tempatan pun ada yang mengandungi Omega 3.
Contohnya adalah ikan kembong dan ikan jenahak.
"Tapi, I pun selalu makan ikan tau."
Contohnya adalah ikan kembong dan ikan jenahak.
"Tapi, I pun selalu makan ikan tau."
"Wow. Tahniah. Ikan apa uols makan ye?"
"Ikan keli"
Tetttttt! Ikan keli tak termasuk dalam senarai ya tuan-tuan dan puan-puan.
Kalau ikut food pyramid, kita seharusnya makan 1-2 hidangan ikan dalam seminggu tapi data daripada kajian menunjukkan kita ni tak cukup makan ikan.
Dan seeloknya, ikan itu dimasak dengan kaedah kukus/ stim. Barulah nutrien terpelihara. Goreng-goreng tak elok tau sebab omega 3 boleh termusnah.
Tetttttt! Ikan keli tak termasuk dalam senarai ya tuan-tuan dan puan-puan.
Kalau ikut food pyramid, kita seharusnya makan 1-2 hidangan ikan dalam seminggu tapi data daripada kajian menunjukkan kita ni tak cukup makan ikan.
Dan seeloknya, ikan itu dimasak dengan kaedah kukus/ stim. Barulah nutrien terpelihara. Goreng-goreng tak elok tau sebab omega 3 boleh termusnah.
Comments
Post a Comment