Mak aihhh. Lambatnyalahhhh CPPS nak hapdate belog ni ye. Sejak dua menjak ni busy sangat. Otak kena pulak reboot.
Maafla ye kepada sesiapa yang mintak resipi roti gebu segebu CPPS tu.
CPPS dari dulu teringin nak buat roti sendiri. Pernah la jugak try beberapa kali tapi asyik tak menjadi, tak capai standard iols. Tetapi iols tetap tak berputus asa.
Punya semangat nak buat roti sampai pernah terfikir nak beli breadmaker. Emm tapi breadmaker tu mahal sangat uols. Dari iols beli breadmaker, baik beli vacuum cleaner kan nak vacuum rambut iols yang *MENGAREY kat rumah.
Ehh. So the surirumahtangga kan.
*mengarey = bahasa sarawak untuk bertaburan, bersepah
Tapi roti tak buat-buat jugak sehinggalah iols pulang ke kampung halaman. Teringin nak makan roti yang lembut dan gebu. Banyak dah tempat iols beli roti, tetapi kebanyakkan roti yang iols jumpa, tidak menepati citarasa.
Roti-roti tu no bite, not chewy, too crumbly, no taste!
Rasa macam makan udara ada. Rasa macam makan kertas pun ada.
Baru fefeeling nak sapu peanut butter, roti tu dah hancur berkecai.
So gigihlah CPPS ni mencari resipi kat google. Resipi ni CPPS approved!
Bahan doh asas roti/bun:
- 500 gram tepung roti / high protein flour/top flour (4 cwn)
- 3/4 cawan gula kastor (boleh kurangkan jadi 1/2 cwn)
- satu biji telur
- 1 sudu besar susu tepung
- 2 sudu besar susu pekat manis
- 2 sudu besar marjerin/butter
- 11 gram yeast kering (1 paket)
Cara-cara
- Campurkan susu pekat manis, telur, yis dan tambah air, jadikan 300ml semua sekali. Ketepikan.
- Dalam mangkuk besar, satukan tepung, susu tepung, gula, masukkan adunan air 300ml tadi dan gaul sebati - Iols pakai handmixer jeh, pakai yang macam hook tu ye uols.
- Masukkan marjerin/butter.
- Gaul sampai agak-agak sebati dan keluarkan untuk diuli. - Kalau melekit sikit, uli je sampai dah tak melekit. Iols tak tambah tepung atau minyakkan tangan.
- Perap doh (tutup dengan kain lembab) sehingga naik sekali ganda (1-1 1/2jam). - 1st proofing
- Bila adunan dah naik, tumbuk untuk keluarkan angin, uli lagi. Bentukkan sesuka hati uols (iols masukkan je dalam loaf tin yang digris dengan butter. Resipi ni boleh hasilkan 2 loaf roti)
- Perap lagi sehingga naik sekali ganda - 2nd proofing
- Sapu permukaan roti dengan campuran telur + susu/air. - Iols taburkan gula sikit atas permukaan roti
- Bakar 160c, 20-30 minit.
Haaaa. Bahan-bahan buat roti ni senang je uols. Yang paling penting adalah teknik menguli. Pastikan doh diuli dengan kaw-kaw.
Kenapa penting untuk uli kaw-kaw?
Sebab kita nak activate gluten (sejenis protein) dalam tepung. Gluten tu lah yang akan buat roti uols chewy mewy gebu.
Dari segi tepung pulak, seeloknya pakailah tepung roti/top flour kerana kandungan proteinnya yang lebih tinggi. Iols pernah jugak eksperimen pakai tepung roti + tepung gandum, menjadi jugak ye roti tu.
Berbalik kepada cerita menguli tadi. Macam mana nak tau doh tu cukup diuli ke tak?
Dari segi tepung pulak, seeloknya pakailah tepung roti/top flour kerana kandungan proteinnya yang lebih tinggi. Iols pernah jugak eksperimen pakai tepung roti + tepung gandum, menjadi jugak ye roti tu.
Berbalik kepada cerita menguli tadi. Macam mana nak tau doh tu cukup diuli ke tak?
Doh ni masih belum cukup diuli kerana kelihatan agak lembik dan permukaannya tidak licin berkilat. Macam mana nak uli? CPPS main tebar, tarik-tarik, hempuk-hempuk kat meja menguli tu. |
Seronok jugak buat roti ni. Rasa puas hati sangat. Tambah-tambah lagi apabila ada orang yang suka makan.
Uols boleh pelbagaikan resipi tu. CPPS pernah eksperiman letak choc chips + raisins, almond + kurma.
SEDAP!! boleh makan macam tu sahaja.
Selamat mencuba!
Roti lembut dan gebu, cinonet dua orang ni pun suka makan tau! |
Uols boleh pelbagaikan resipi tu. CPPS pernah eksperiman letak choc chips + raisins, almond + kurma.
SEDAP!! boleh makan macam tu sahaja.
Selamat mencuba!
Comments
Post a Comment