Sentiasa teringin nak makan yang masin dan masam, pendek kata semua yang savoury lah.
Sebab teringin sangat makan something yang masin, iols makan lemon cicah sambal belacan, besoknya pulak nanas cicah sambal belacan, lepas tu epal hijau cicah sambal belacan. Bila sambal belacan habis iols makan epal hijau cicah garam pulak.
Sebenarnya paling syok kalau mangga air cicah garam/sambal belacan tapi mana nak cari di kota metropolitan ni uols?
Jangan nak fitnah iols pregnant hokay. Macam mana nak pregnant kalau takde suntikan sperma?
Choiiii.
Kadang-kadang, hantu kari datang. Asyik nak makan kari je.
Iols bila makan roti canai ke roti telur kat mamak, suka ratah kari dhal, kari ikan macam tu saja.
Beberapa hari lepas, iols teringin pulak makan kuah dhal yang agak berempah (bukan yang cair, tawar dan takde perisa okayy).
So dengan penuh semangat kedomesticgodessan, iols pun google lah resipi. Kalau uols nak fefeeling rajin macam iols boleh la cekidaut RESIPI ni.
Tapi iols tak ikut 100% sebab modify ikut selera iols. Bila buat ikut resipi tu, macam ada something yang kurang dan agak kurang kick.
Makanya iols doublekan rempah-rempah (resipi letak 1 sudu serbuk kari, iols letak 2). instead of isi ayam sikit-sikit, iols letak potongan ayam. Tambahkan lagi terung dan kentang.
Modifify punya modify, still tak puas hati. Terus iols letak cili merah 1 batang, letak santan sikit.
Haaa barulah menjadi Kari Dhal Dapur Gelap.
Dah macam kari ayam dah jadinya.
Dalam peti ais iols ada lagi roti canai instant kepunyaan housemate. Iols rembat dan panaskan. makanya jadilah dinner iols roti canai dan kari dhal/ayam.
Keesokkan harinya, iols bawak pulak bekal kari tu makan dengan nasi putih.
Uols tanya kenapa Kari Dhal Dapur Gelap? Sudah tentu sebab lampu kalimantang kat dapur iols hangus belum bertukar.
Hmm rasanya ada tak jejaka hensem lagi baik hati di luar sana yang sudi tukarkan untuk Cik Panda? hihi
Choiiii.
Kadang-kadang, hantu kari datang. Asyik nak makan kari je.
Iols bila makan roti canai ke roti telur kat mamak, suka ratah kari dhal, kari ikan macam tu saja.
Beberapa hari lepas, iols teringin pulak makan kuah dhal yang agak berempah (bukan yang cair, tawar dan takde perisa okayy).
So dengan penuh semangat kedomesticgodessan, iols pun google lah resipi. Kalau uols nak fefeeling rajin macam iols boleh la cekidaut RESIPI ni.
Tapi iols tak ikut 100% sebab modify ikut selera iols. Bila buat ikut resipi tu, macam ada something yang kurang dan agak kurang kick.
Makanya iols doublekan rempah-rempah (resipi letak 1 sudu serbuk kari, iols letak 2). instead of isi ayam sikit-sikit, iols letak potongan ayam. Tambahkan lagi terung dan kentang.
Modifify punya modify, still tak puas hati. Terus iols letak cili merah 1 batang, letak santan sikit.
Haaa barulah menjadi Kari Dhal Dapur Gelap.
Dah macam kari ayam dah jadinya.
Dalam peti ais iols ada lagi roti canai instant kepunyaan housemate. Iols rembat dan panaskan. makanya jadilah dinner iols roti canai dan kari dhal/ayam.
Keesokkan harinya, iols bawak pulak bekal kari tu makan dengan nasi putih.
Uols tanya kenapa Kari Dhal Dapur Gelap? Sudah tentu sebab lampu kalimantang kat dapur iols hangus belum bertukar.
Hmm rasanya ada tak jejaka hensem lagi baik hati di luar sana yang sudi tukarkan untuk Cik Panda? hihi
Comments
Post a Comment