Love for tempeh is an acquired taste.
Iols hanya mengenali tempeh apabila menjejakkan kaki ke semenanjung Malaysia 13 tahun lepas. Ye lah uols, di Sarawak masa tu tempeh ni agak sukar ditemui.
Tapi dalam 5 tahun lepas la kot senang sikit nak jumpa. Pernah sekali tu CPPS balik Sarawak untuk tempoh yang lama kemudian teringin nak makan tempeh. Adui lah susahnya nak cari!
Sekarang ni tempeh ada dijual di kebanyakkan market basah.
Unless you are a fan of Malay food, you probably don't have the slightest bit of clue what is tempeh.
Family members iols mana reti makan tempeh ni mula-mula. Bila iols introduce, tiba-tiba semua ketagih makan tempeh goreng. Hihi.
Siapa suka makan tempeh kita geng! Jadi apa khasiat tempeh ni?
1. Mengandungi probiotik (Bakteria baik)
Tempeh dan kebanyakkan makanan yang ditapai mengandungi bakteria baik yang berupaya untuk mengawal bakteria jahat. Maka sistem pertahanan badan lebih kuat dan sistem penghadaman juga menjadi lebih baik.
So kuranglah uols jatuh sakit. Perut pula lebih selesa kerana kurang berangin, kembung dan sebagainya.
2. Mengurangkan Kolesterol
Tempeh diperbuat daripada kacang soya dan tahukah anda kacang soya mengandungi Isoflavones?
Isoflavones ni sangat bermanfaat untuk mengurangkan kolesterol darah, terutamanya LDL.
Selain isoflavones, niacin (vitamin B3) dalam tempeh juga membantu mengurangkan kolesterol dan mengurangkan risiko penyakit jantung.
3. Menguatkan Tulang
Jangan tak tau, tempeh adalah makanan yang tinggi dengan kalsium.
Kalsium bersama dengan vitamin D dan magnesium adalah antara nutrien yang diperlukan untuk menguatkan tulang dan mengurangkan risiko untuk osteoporosis.
Kebanyakkan kita orang Asia ni adalah lactose intolerant. Ada sesetengah orang kurang mampu untuk mencerna susu. Jadi apabila mereka ini akan cirit-birit apabila minum susu.
Tempeh adalah sumber protein yang sangat baik untuk mereka yang lactose intolerant.
4. Mengurangkan Simptom PMS dan Menopos
Biasalah perempuan kan uols, kadang-kadang hormon kita jadi tak stabil terutamanya apabila hampir nak period atau menghampiri tempoh menopos.
Isoflavones yang terkandung dalam tempeh dan makanan berasaskan kacang soya bersifat "estrogen mimicker". Bermaksud isoflavones ni mampu bertindak sedikit sebanyak seperti hormon dan bolehlah menyeimbangkan apa-apa yang patut kan.
Tapi boleh ke lelaki ambik makanan berasaskan kacang soya?
Why not?
phytoestrogen ni effect dia sangat minimal dalam lelaki. Takkan jadi pondan punyalah. Yang pondan-pondan tu bukan makan kacang soya pun. Kebanyakkannya makan pil atau injek hormon.
5. Bina Badan Yang SADO
Kacang soya/tempeh adalah makanan berasaskan tumbuhan yang complete protein. Protein ni pulak adalah makanan untuk otot-otot kita.
Tapi sebenarnya protein bukan sahaja penting untuk otot, malah untuk semua fungsi badan kita.
Sistem imun, hormon, enzim, antibodi, metabolisme, rambut, kuku, kulit semuaaanyyaaaa bergantung kepada pengambilan protein yang mencukupi.
So uols, include tempeh in your diet today! murah pun murah, dan penuh dengan khasiat.
Iols hanya mengenali tempeh apabila menjejakkan kaki ke semenanjung Malaysia 13 tahun lepas. Ye lah uols, di Sarawak masa tu tempeh ni agak sukar ditemui.
Tapi dalam 5 tahun lepas la kot senang sikit nak jumpa. Pernah sekali tu CPPS balik Sarawak untuk tempoh yang lama kemudian teringin nak makan tempeh. Adui lah susahnya nak cari!
Sekarang ni tempeh ada dijual di kebanyakkan market basah.
Unless you are a fan of Malay food, you probably don't have the slightest bit of clue what is tempeh.
A tempeh cake |
It is a traditional soy product originally from Indonesia, namely the Java community. Like tofu, it is made from soybeans.
Tempeh's fermentation process and its retention of the whole bean give it a higher content of protein, dietary fiber, and vitamins.
It has all the goodness a tofu has to offer, probably even more!
Like eggs, it is also a cheap form of good proteins and packed with nutrients.
Tempeh's flavor has been described as nutty, meaty, and mushroom-like. It is usually sliced or cut in cubes and fried until the surface is crisp and golden brown.
This is how i love it. Enak dimakan begitu sahaja. |
Sambal tempeh + Ikan bilis. ohhh sedapnya. |
Siapa suka makan tempeh kita geng! Jadi apa khasiat tempeh ni?
1. Mengandungi probiotik (Bakteria baik)
Tempeh dan kebanyakkan makanan yang ditapai mengandungi bakteria baik yang berupaya untuk mengawal bakteria jahat. Maka sistem pertahanan badan lebih kuat dan sistem penghadaman juga menjadi lebih baik.
So kuranglah uols jatuh sakit. Perut pula lebih selesa kerana kurang berangin, kembung dan sebagainya.
2. Mengurangkan Kolesterol
Tempeh diperbuat daripada kacang soya dan tahukah anda kacang soya mengandungi Isoflavones?
Isoflavones ni sangat bermanfaat untuk mengurangkan kolesterol darah, terutamanya LDL.
Selain isoflavones, niacin (vitamin B3) dalam tempeh juga membantu mengurangkan kolesterol dan mengurangkan risiko penyakit jantung.
3. Menguatkan Tulang
Jangan tak tau, tempeh adalah makanan yang tinggi dengan kalsium.
Kalsium bersama dengan vitamin D dan magnesium adalah antara nutrien yang diperlukan untuk menguatkan tulang dan mengurangkan risiko untuk osteoporosis.
Kebanyakkan kita orang Asia ni adalah lactose intolerant. Ada sesetengah orang kurang mampu untuk mencerna susu. Jadi apabila mereka ini akan cirit-birit apabila minum susu.
Tempeh adalah sumber protein yang sangat baik untuk mereka yang lactose intolerant.
4. Mengurangkan Simptom PMS dan Menopos
Biasalah perempuan kan uols, kadang-kadang hormon kita jadi tak stabil terutamanya apabila hampir nak period atau menghampiri tempoh menopos.
Isoflavones yang terkandung dalam tempeh dan makanan berasaskan kacang soya bersifat "estrogen mimicker". Bermaksud isoflavones ni mampu bertindak sedikit sebanyak seperti hormon dan bolehlah menyeimbangkan apa-apa yang patut kan.
Tapi boleh ke lelaki ambik makanan berasaskan kacang soya?
Why not?
phytoestrogen ni effect dia sangat minimal dalam lelaki. Takkan jadi pondan punyalah. Yang pondan-pondan tu bukan makan kacang soya pun. Kebanyakkannya makan pil atau injek hormon.
5. Bina Badan Yang SADO
Kacang soya/tempeh adalah makanan berasaskan tumbuhan yang complete protein. Protein ni pulak adalah makanan untuk otot-otot kita.
Tapi sebenarnya protein bukan sahaja penting untuk otot, malah untuk semua fungsi badan kita.
Sistem imun, hormon, enzim, antibodi, metabolisme, rambut, kuku, kulit semuaaanyyaaaa bergantung kepada pengambilan protein yang mencukupi.
So uols, include tempeh in your diet today! murah pun murah, dan penuh dengan khasiat.
Comments
Post a Comment