Gluten-Free Diet: Perlu Atau Tidak
Dulu kan, masa CPPS kat outlet, selalulah jugak sis berdepan dengan customer seperti Miss A, healthy eating enthusiast/nazi/ fanatics be like:
"Is this product zero sugar, zero carbs, soy-free, dairy-free, antibiotics free, organics certified, Non-GMO and gluten-free? Coz I'm only eating those kinds of food"
Erk. Makan oksigen je ke sis?
Anyway, most of these healthy eating nazis are merely jumping on the healthy eating bandwagon, without knowing exactly the reasons of certain dietary restrictions.
If people do it and it's the trend, it must be good for me too right?
"ohh puhleaseee CPPS, I only eat GLUTEN FREE food, you know, among others." *fliphair*
"Tapi kenapa you kena makan gluten free food?"
"Kemon ini trend okayy. Haruslah ai ikut trend semasa. It's the in thing!"
Salah satu trend pemakanan trendy adalah gluten avoidance.
Apakah itu gluten dan kenapa sesetengah orang perlu mengelak daripada makanan yang mengandungi gluten?
Gluten adalah sejenis protein yang terdapat dalam hasil bijirin termasuklah gandum, barli, rye dan spelt.
Beer pun mengandungi gluten kerana ianya hasil produk bijirin
Apabila tepung gandum dicampur dengan air, gluten menghasilkan satu jaringan melekit yang menyerupai gam. Sifat inilah yang menyebabkan doh menjadi elastik dan kembang apabila dibakar dan rasa chewy, kenyal apabila dimakan.
Jadi Apa Masalahnya Dengan Gluten Ni?
Kebanyakkan orang tidak mempunyai masalah pun dengan gluten ni.
Namun begitu, terdapat segelintir orang yang tidak boleh mengambil gluten/ makanan mengandungi gluten.
Ini termasuklah mereka yang menghidapi celiac disease, sensitif terhadap gluten atau gandum, Irritable Bowel Syndrome (IBS)
Apa Itu Celiac Disease?
Ianya juga dikenali sebagai coeliac disease, lebih kurang 0.7-1% populasi manusia menghidapi masalah ni.
Ianya adalah sejenis penyakit autoimmune dimana sistem imun badan menganggap gluten sebagai alien invasion bendasing maka badan pun menyerang gluten DAN lapisan usus.
Ini menyebabkan kerosakkan pada dinding usus dan mungkin menyebabkan kekurangan zat, anemia, masalah pencernaan lain dan peningkatan risiko untuk pelbagai jenis penyakit lain.
Simptom lazim celiac disease termasuklah:
- Sistem pencernaan tidak selesa
- Kembung perut
- Cirit-birit/ sembelit
- Sakit kepala
- Kemurungan
- Hilang berat badan
- Najis busuk ya amattttttt
Apa Itu Irritable Bowel Syndrome (IBS)?
IBS adalah penyakit sistem pencernaan yang menyebabkan simptom seperti sakit perut, cramping, kembung perut, perut berangin dan cirit birit.
Ianya keadaan yang kronik dan mereka yang menghidapi IBS boleh mengawal simptom dengan menjaga pemakanan, perubahan gaya hidup dan stress management.
Terdapat kajian yang menunjukkan diet bebas gluten bermanfaat untuk pesakit IBS.
Non-Celiac Gluten Sensitivity
Ada jugak sesetengah insan yang react negatively to gluten tetapi bila diperiksa, not tested positive for celiac disease.
Keadaan ini dikenali sebagai non-celiac gluten sensitivity.
Tidaklah diketahui berapa peratus manusia menghadapi masalah ni tapi dijangkakan dalam 0.5-13%.
Terdapat segelintir pakar yang mempercayai keadaan ini bukanlah "real condition" dan berpendapat simptom yang dialami adalah sekadar imaginasi ataupun disebabkan oleh benda lain dan bukannya gluten. #penyakitolokolok
Ni CPPS nak kongsi satu kajian menarik.
Dalam satu kajian dikalangan 400 self-diagnosed gluten intolerance (seperti Miss A), subjek diberi gluten-free diet dan dipantau jika simptom bertambah baik.
Keputusan kajian?
Hanya 26 orang menghidapi celiac disease, 2 lagi alergik gandum dan 27 sensitif gluten.Ini bermakna, dalam 400 orang tu, cuma 14.5% betul-betul ada masalah dengan gluten!
Dapatlah disimpulkan disini bahawa, ramai yang sebenarnya alergik/ sensitif/ intolerant terhadap benda lain dan bukannya gluten.
Sebenarnya kalau nak betul-betul buat gluten-free diet ni mencabar jugak.
1st thing, uols kena belajar baca label semua benda yang uols makan. Ha lepas tu baru uols terkedu kerana sebenarnya, kebanyakkan makanan kita terutamanya yang diproses mengandungi gandum.
Jadi Makanan Apakah Yang Gluten Free?
Ni CPPS senaraikan makanan yang biasa kita jumpai kat Malaysia ni lah
- Jagung
- Beras/ Nasi
- Quinoa
- Flax
- Millet
- Ubi Kayu
- Oats
- Daging
- Ikan, Hasil laut lain
- Telur
- Produk tenusu
- Buah-buahan dan sayuran
- Legumes, kekacang, tubers seperti ubi kentang, keledek
- Minyak, mentega
Walaupun oats adalah bebas gluten, namun cross-contamination sering berlaku. Sebab dalam satu ladang tu, biasanya oat ditanam sekali dengan gandum. Ataupun diproses dalam kilang yang juga memproses gandum.
So Kesimpulannya?
Untuk kebanyakkan kita, mengelak daripada gluten adalah tidak perlu.
Tetapi, untuk sesetengah mereka yang mempunyai masalah kesihatan, menghindari gluten boleh membawa manfaat yang besar.
So untuk kita yang lain-lain manusia biasa ni, pastikan makanan kita wholesome and healthy. A gluten-free label does not automatically mean that a food is healthy.
Gluten-free junk food is still junk food.
As a rule of thumb, it's better to choose foods that are naturally gluten-free, rather than processed gluten-free products. These tend to be low in nutrients and high in added sugar or refined grains.
source: https://www.medicalnewstoday.com/articles/318606.php
Comments
Post a Comment