Masakan dan makanan famili iols banyak dipengaruhi unsur-unsur masakan Cina dan Dayak. Yang sudah tentunya kurang berempah dan tidak pedas, terutamanya masakan Cina.
Bolehlah juga disimpulkan yang orang Sarawak tidak ramai yang makan pedas.
14 tahun CPPS menetap secara berkala di tanah semenanjung ni, lidah dan selera makan iols pun mengalami proses adaptasi.
Iols lebih menggemari makanan yang sangat kaya dengan perisa, berempah, pedas.
You know, where the flavors explode in your mouth? Wow explode kauuu.
Antara makanan yang mempunyai ciri tersebut adalah masakan India, Melayu, Indonesia, Thai.
Di Malaya ni jugaklah iols belajar untuk makan tempeh. Gila sedap i tell chuuuu. Lagi sedap kalau digoreng sambal dengan ikan bilis dan kacang.
Perlahan-lahan iols belajar la masak makanan-makanan ni apabila mood rajin mengizinkanlah ye. Kalau mood malas, masak air pun malas.
Tapi masak makan sendiri je lah. Bila balik kampung, masak masakan ni semua, famili iols tak makan pun sebab diorang tak makan pedas. #boring
Ayam masak lemak cili api ni adalah lauk yang iols selalu makan masa kerja kat Midvalley dulu. Kat situ ada satu foodcourt yang kitorang gelarkan kantin berasap.
Murah, sedap dan ada pelbagai pilihan! Cuma disebabkan dia foodcourt murah-murahan level LG, makanya agak panas, berasap dan bau makanan melekat la kat badan kan.
Okay so berbalik kepada lauk ayam ni. Hari tu tengah fikir-fikir nak masak apa.
Masak kari ayam dah bosan. Sup ayam lagilah bosan. Ayam masak sambal pun bosan.
Haaa. CPPS nak try buat ayam masak lemak cili api lah. Google punya google, resipi dia pun senang dan tidak memerlukan banyak bahan. Cumanya agak leceh nak menumbuk bahan-bahan seperti cili, bawang menggunakan lesung batu.
Tapi takdak hal lah. Takkanlah pegi gym boleh angkat besi, lesung batu tak boleh kan? #akaksado
And then lagi satu yang agak mencelarukan fikiran CPPS, masak lemak cili api ni berbeza sedikit mengikut negeri.
Johor buat macam ni, nogori sembilan buat macam tu. Ada yang letak daun limau purut, ada letak daun kunyit. ada letak bawang, ada tak letak bawang.
So banyak jenislah resipi iols jumpa ni tapi bahan asasnya tetap sama iaitu cili padi, kunyit, santan, serai, ayam.
Terimahlah resipi Ayam Masak Lemak kuCiliApikan Mulut Kau by CPPS
Bahan-bahan
1. Cili api - iols campur merah & hijau, 5 each. Lebihkan kalau nak lagi pedas*
2. Bawang benggala - 1/2 biji *
3. Bawang putih - 3 ulas*
4. Kunyit* - kalau ada kunyit hidup lagi sedap tapi iols pakai serbuk je, dalam 2 sudu teh
*Tumbuk lumat
4. Sekotak santan kecik
5. Air asam jawa - bagi balance rasa pedas
6. Garam & gula secukup rasa
7. Serai - iols tak letak pun lupa beli
8. Daun kunyit - dihiris. taknak letak pun isokay.
9. Ayam - iols pakai 1/2 ekor kecik je.
Cara-cara
1. Ayam tu dilumurkan dengan garam dan sedikit serbuk kunyit. *please ayam jangan mengunyit.
2. Tuangkan 2/3 kotak santan dalam periuk ke kuali ke, kalau pekat sangat tambah air sikit. Then masukkan bahan-bahan yang ditumbuk tadi. Biarkan sehingga mendidih
3. Masukkan ayam, biarkan sampai ayam masak. Kacau-kacau sikit.
4. Masukkan baki santan tadi, masukkan air asam jawa, garam, gula secukup rasa.
5. Okay siap.
Lemak berkrim disukai ramai uols. Rasa lemak santan, pedas cili saling melengkapi satu sama lain sehingga kehujung hayat. #happyending.
Sangat marvelous dimakan dengan nasik panas. Mak mentua puaka lalu belakang pun tak sedar uols!
Comments
Post a Comment