Skip to main content

MSG: Good or Bad?


Monosodium Glutamate or MSG also commonly known as Ajinomoto among us Malaysians.

I've shared a post on my FB about MSG a few years back and felt that I should do a post about it because I've seen quite a number of arguments about MSG on Masak Apa Hari Ini.

Some bored people gonna post something like

"Siapa masak tak letak aji kita geng" Ada yang siap hashtag #healthyeating

And the debate goes on and on. Siap boleh gaduh lagi dalam tu.

What makes me want to throw myself under the bus is these people who claimed they DO NOT use MSG in their cooking, naively say

"I only use Maggi Cukup Rasa/ Kicap/ Sos Tiram/ Sos Ikan" in my cooking.

Adoiiii. #tepukdahisis

Did you know that whatever seasoning be it kicap, kiub pati ayam, sos tiram ka  segala jenis sos also contains some amount of MSG in them?

A lot of natural food like tomatoes, mushroom and cheese also have glutamate in them.

What is MSG/ Ajinomoto and why is it so controversial?

MSG adalah penambah perasa yang sangat biasa digunakan. 

Ianya dihasilkan daripada glutamate atau glutamic acid, yang merupakan sejenis asid amino yang paling banyak ditemui di alam semesta ini.

Asid glutamic adalah asid amino tidak perlu, bermakna badan uols pun boleh hasilkan asid amino ni dan mempunyai pelbagai fungsi dalam badan kita. 

Ianya juga boleh didapati secara semulajadi dalam pelbagai jenis makanan.

Asid glutamic yang terdapat dalam MSG biasanya diperolehi melalui proses penapaian kanji. Daripada segi struktur kimianya, tiada beza dengan asid glutamic semula jadi dalam makanan.

MSG meningkatkan rasa umami, savouri yang lazat. Umami kalau uols tak tau, adalah rasa asas yang kelima, selepas manis, masin, masam dan pahit.

Umami Umami kehidupan. Lols. #lawakhambar

Jadi KENAPAKAH ORANG MELANCARKAN PERANG TERHADAP MSG?

Okay begini ceritanya,

TEORI 1: MSG Menyebabkan Kesan Neurologi Yang Berbahaya

Asid glutamic bertindak sebagai neurotransmitter dalam otak kita. Ianya adalah 
excitatory neurotransmitter, bermaksud ianya merangsang tindakan sel-sel otak. 

Sesetengah orang mengatakan pengambilan MSG meningkatkan paras glutamate dalam otak dan menyebabkan uols terlebih rangsangan. 

Disebabkan ini, MSG telah dilabelkan sebagai excitotoxin.

Semuanya ini bermula sejak 1969, dimana sebuah kajian mendapati tikus baru lahir yang disuntik dengan dos besar MSG mengalami kesan saraf yang berbahaya.

Lalu kesimpulan berikut dibuat "MSG causes harmful neurological effect"

1. Kajian ini dilakukan terhadap tikus baru lahir. kita bukan tikus mondok ya, kita manusia dimana fisiologi badan kita berbeza dengan tikus. 

2. The MSG is injected in LARGE DOSES - Bila kita masak menggunakan MSG, takdelah pulak kita bubuh large doses kan, secubit manja-manja gitu aje. 

Dietary glutamate should have little to no effect on your brain, as it cannot cross the blood-brain barrier in large amounts. 

TEORI 2: Terdapat sesetengah orang yang sensitif terhadap MSG

Manusia memang unik. Ada yang alergik terhadap ayam, strawberry, telur, susu, debu, matahari dan pelbagai lagi jenis alergi.

Sesetengah orang akan mengalami kesan sampingan akibat pengambilan MSG. 

Keadaan ini juga dikenali sebagai "Chinese Restaurant Syndrome" dan simptomnya termasuklah sakit kepala, ketegangan otot, kebas, rasa semut-semut, lemah dan muka kemerah-merahan.

Anyway, what I'm trying to say is, if a person is sensitive to MSG then it's understandable for them to avoid it but if you are not but you are so against it like it's a cardinal sin punishable by death, then I don't understand it. Lols.

So, Is MSG Safe?

Selamat ya tuan-tuan dan puan-puan. FDA classified MSG as generally recognized as safe (GRAS).

Do it in moderation. Bersederhanalah. Ada ka orang masak pakai Aji letak 1 senduk? tak ada kan.

A pinch or two is fine.

If you avoid MSG like kurap tapi bila masak berabis tuang kicap, oyster sauce pastu tabur lagi seasoning, then samalah perbuatan kamu seperti menakung air di baldi yang berlubang 24.

Let's say, if you feel sick every time after eating food that has MSG, then try to avoid it and see if your condition improves. 

Read more HERE or HERE

Comments

Others Also Read This!

5 Produk Kurus Di Watsons: Jom Kita Review Bahan- Bahan Yang Terkandung Dalam Produk

5 Produk Kurus Di Watsons: Jom Kita Review Bahan- Bahan Yang Terkandung Dalam Produk   Adakah anda antara orang yang pernah beli produk kurus sebab terpengaruh dengan iklan atau testimoni kawan-kawan? Beli tapi kenapa ya tak kurus-kurus?  Okay takpa sis, kita try pulak produk lain. Produk X ni orang cakap bagus, maka korang pun terpengaruh lepas tu beli lepas tu tak nampak result. Frustrating kan? Badan tak kurus pun, yang kurus tu dompet uols je. Produk kurus memang sentiasa laku sepanjang zaman. Kat mana-mana pun ada jual, banyak sangat kat pasaran.  Tapi macam mana kita nak tau yang mana okay, yang mana tak okay dan bazir duit je nak beli? Ha, kenalah jadi pengguna yang bijak sisturs & brother sekalian. Ambik tahu apa bahan-bahan yang terkandung dalm produk tu, fahami macam mana produk ni membantu untuk menurunkan badan.  Baca:  Kenali Bahan Lazim Yang Terkandung Dalam Produk Kurus Atau Fat Burner Barulah kita tidak senang terpengaruh dengan iklan at...

Deko Laman Kecil

Minggu lepas sis ada post gambar makeover laman rumah yang siap dalam masa 3 hari. Rupanya ramai jugak yang ingin mempunyai laman yang cantik dan kemas kan. Ye la, balik kerja stress petang-petang. Jadi kalau ada laman yang kemas, hati pun sejuk dan tenang je.  So uols pun bertanya-tanya macam mana sis buat laman tu? Ahh senang aja. Janji ada kerajinan, kemahuan dan sudah tentunya kena ada modal sikit.  Laman yang sis makeover tu adalah laman rumah mak weols. Sedeh nengoknya terbiar macam tu. Sayang tak buat apa-apa sebab lokasi dan saiz dia penuh dengan potensi untuk menjadi sebuah laman yang cantik. Idea untuk deko laman itu memang ada cuma proses melaksanakannya membuat otak sis jam. Tanah rumah tu mendap dan turun beberapa inci. Jadi ada ruang yang perlu diisi supaya laman itu nanti sama rata dengan konkrit rumah. Mana lagi nak tanam bunga, rumput dan deko? Sebenarnya sis tak tau macam mana nak mula sehinggalah satu hari tu, iols ikut sepupu sis, si JJ beli...

3 Produk Meal Replacement Di Watsons

 3 Produk Meal Replacement Di Watsons Image: Unsplash/ Derick Mckinney Adakah anda sedang cuba menurunkan berat badan tetapi sukar untuk mengawal pengambilan kalori harian? Atau anda seorang yang sentiasa sibuk, sering skip meals , dan sukar untuk mencari makanan yang sihat dan seimbang dek kerana jadual seharian yang padat? Meal replacement mungkin adalah jawapan yang anda cari. Apa Itu Meal Replacement ? Meal replacement adalah pengganti makanan yang secara amnya, mempunyai kiraan kalori sekitar 200ā€“400 kalori dan mengandundi protein, serat serta vitamin dan mineral penting yang mencukupi. Apa Perbezaan Meal Replacement & Protein Shake? Meal replacement shake dan protein shake mempunyai kegunaan dan manfaat yang berbeza.  Meal replacement - Bertujuan menggantikan makanan anda supaya ia mesti mengandungi nutrien penting (karbohidrat, protein, lemak, serat, vitamin dan mineral) Protein shake - bertujuan untuk mencukupkan atau menambah protein dalam pemakanan seharian...

Kerabu Epal Hijau

Kembali kita bersiaran dalam edisi calon isteri terbaik dimana Cik Panda akan berkongsi resipi atau tips-tips domestic engineering. Ye la uols, walaupun iols ni belum berumahtangga tapi still ada rumah untuk diuruskan kan? Bukannya weols duduk hotel ada housekeeping, ada chef semua tu. Hari tu kawan iols bawak gi lunch kat nasi ayam chee meng yang famous tu. Kerabu mangga dia memang superb. Mempelam dia crunchy, cukup masam, cukup masin, cukup manis. Memang sedaplah. Try la nak buat kerabu mangga sendiri kan kat rumah tapi susah nak cari mempelam yang macam chee meng tu. Kalau ada pun, mempelam tu tak crunchy. So hari tu ternampak pulak orang post buat kerabu epal hijau. Ehh why not kan? Epal hijau pun masam-masam and crunchy. Selama ni epal hijau iols makan cicah garam jehh. So apalagi. Murah pun murah, senang dapat pulak tu kan? KERABU EPAL HIJAU 1 biji epal hijau 1/2 labu bawang besar (mayang, iols pakai yang merah tu) 1 biji cili secubit ikan bilis yan...

Serbuk Protein: Kenali Jenis dan Perbezaanya

Apakah Itu Suplemen Protein? Suplemen atau serbuk protein adalah makanan tambahan untuk memenuhi keperluan protein seharian seseorang.  Ingat ya, ianya adalah makanan tambahan dan bukannya gantian kepada makanan sebenar. Serbuk protein boleh didapati daripada: Sumber haiwan seperti tenusu ( whey, casein protein ) dan telur ( egg protein ) Sumber tumbuhan seperti beras ( rice protein ), kacang soya ( soy protein ) atau kacang pis ( pea protein ). Mari Kita Kenali Lebih Lanjut Jenis-Jenis Suplemen Protein Yang Popular 1. Whey Protein Dihasilkan daripada susu dan merupakan suplemen protein yang paling biasa digunakan.  Mempunyai beberapa kelebihan:  protein lengkap dan mengandungi semua sembilan asid amino penting yang diperlukan untuk sintesis protein dan pembaikan otot. M udah larut dalam air. Ada 3 jenis: Whey Protein Concentrate (WPC) - M engandungi 70-80% protein, sedikit laktosa (gula yang terdapat dalam susu) dan lemak. Kebanyakan orang lebih suka rasa WPC berb...