Garam Bukit Himalaya: Lagi Elok Daripada Garam Biasa?
"Kiah, kalau kau nak beli garam kan, elok beli garam Himalaya yang warna pink. Sebab aku ada baca kat Facebook hari tu, garam ni lagi elok banding dengan garam putih tu"
Si Kiah ni tadi pun kebingungan. Betul ke garam pink Himalaya tu lagi elok. Harga dia pulak bukanlah murah banding garam biasa.
Dunia Sains Pemakanan/ Nutrition ni kalau untuk yang tidak berapa arif, memang sedikit membingungkan.
So much conflicting information, so many diet trends to keep up with.
Itu tak masuk lagi cerita pasal makanan sihat.
Apa I perlu makan kalau I nak kurus? Kenapa semua makanan "sihat" imported dan mahal-mahal belaka? Perlu ke nak makan olive oil, chia seed, oats, almond milk, yogurt kalau nak kurus?
Kalau kalian baca artikel ni, mesti kalian rasa makanan secara sihat tu susah dan mahal kan?
Kawan-kawan sis ramai yang tanya soalan berkaitan pemakanan. Contohnya, betul ke kalau I makan ni, I boleh kurus? Ataupun apa pandangan uols tentang diet xxx ni, sesuai tak kalau I nak amalkan?
Memang banyak kekeliruan diluar sana tentang pemakanan sebab ada terlalu banyak maklumat yang salah, yang bercanggah. Ni kita panggil NUTRI-BOLLOCKS ye.
Kadang-kadang, orang-orang yang jual makanan "sihat" ni manipulate maklumat-maklumat untuk melariskan produk diorang je.
Hari ni CPPS nak cerita pasal garam himalaya.
Betul ke garam himalaya itu lebih baik daripada garam biasa?
Sebelum cerita pasal garam pink ni, mari kita kenali dulu apa itu garam.
Garam adalah mineral yang sebahagian besarnya terdiri daripada natrium klorida.
Garam mengandungi banyak natrium klorida - sekitar 98%. Lagi 2% tu mineral lain la kan.
Garam boleh dihasilkan dengan menyejatkan air masin atau melombong pepejal garam dari lombong garam bawah tanah.
Sebelum garam ni sampai ke supermarket/ dapur uols, ianya harus diproses untuk menghilangkan kekotoran dan sebarang mineral lain selain natrium klorida.
Senang cerita, garam bukit, garam putih, garam halus, garam kasar, garam himalaya pink pada asasnya adalah benda kimia yang sama, iaitu natrium klorida [sodium chloride (NaCl)]
Yang berbeza cumalah kandungan mineral surih (trace mineral).
Contoh mineral lain-lain ni termasuklah potassium, calcium, magnesium, zat besi (iron).
Pentingkah garam dalam kesihatan manusia?
Of courselah garam penting.
Natrium memainkan peranan penting dalam beberapa fungsi biologi:
- Peseimbangan bendalir
- Pengaliran saraf
- Fungsi otot
Like everything else in life, moderation is key. Semua kena seimbang ye.
Masalah kesihatan seperti darah tinggi, sakit jantung, stroke dan yang sewaktu dengannya akan datang say hello apabila garam diambil secara berlebihan.
Jadi berapa jumlah yang sepatutnya kita kena ambil?
Tidak lebih daripada 5g garam atau 1 sudu teh dalam sehari.
Disebabkan potensi bahaya terlebih garam ni, ramai berpaling menggunakan garam Himalaya pink yang dipercayai boleh menjadi alternatif yang lebih sihat
Apa Itu Garam Himalaya pink?
Garam Himalaya pink adalah sejenis garam yang berwarna merah jambu semulajadi dan dilombong berhampiran Himalaya di Pakistan.
Disebabkan garam himalaya ini mengandungi lebih banyak mineral surih berbanding garam lain, maka orang percayalah yang garam pink pinkish ni lebih baik untuk kesihatan.
Memang betul garam himalaya mengandungi lebih mineral surih berbanding garam biasa tetapi ianya terlalu sikitttttt (sehingga boleh diabaikan) untuk mendatangkan apa-apa perbezaan, dan kita sudah mendapat banyak mineral surih yang sama daripada makanan lain.
Dakwaan bahawa garam Himalaya merah jambu mengandungi 84 mineral garam mungkin benar, tetapi tuntutan bahawa ia "menggalakkan kesihatan dan kesejahteraan" adalah palsu sehingga dibuktikan sebaliknya oleh kajian klinikal yang sah.
Kesimpulannya?
Suka hati kalian lah nak pakai ke tak. Garam Himalaya pink ni tetap garam. Cuma health claims garam tersebut tidak mempunyai bukti sains.
Kalian guna garam biasa ke garam pink ke tak penting. Yang paling penting adalah gunakan garam secara bersederhana, iaitu tidak lebih daripada 5g/ 1 sudu teh sehari.
Kesimpulannya?
Suka hati kalian lah nak pakai ke tak. Garam Himalaya pink ni tetap garam. Cuma health claims garam tersebut tidak mempunyai bukti sains.
Kalian guna garam biasa ke garam pink ke tak penting. Yang paling penting adalah gunakan garam secara bersederhana, iaitu tidak lebih daripada 5g/ 1 sudu teh sehari.
Comments
Post a Comment